Alkotestiranje

alkotestiranje radnika

Radnik pod utjecajem alkohola predstavlja opasnost na radnom mjestu i to ne samo za sebe samog već i za svoje suradnike, proces rada i materijalna dobra s kojima je u dodiru. Zbog toga u svojoj ponudi imamo usluge alkotestiranja zaposlenika na radnom mjestu koje obavlja naše kvalificirano i educirano osoblje.

Prema članku 58. Zakona o zaštiti na radu propisano je da je poslodavac dužan i ovlašten urediti postupak provjere radi utvrđivanja je li radnik pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti (provođenje postupka uz pristanak radnika, način provjere, vrsta testa ili aparata, način bilježenja i konfirmacije rezultata).

U odredbama Zakona o zaštiti na radu u članku 59. stoji da je poslodavac dužan privremeno udaljiti s mjesta rada radnika koji je na radu pod utjecajem alkohola. Utvrđivanje da li je radnik pod utjecajem alkohola obavlja se alkometrom ili drugim pogodnim aparatom ili postupkom.

Bez obzira da li se radi o rutinskoj provjeri tijekom radnog dana zbog osnovane sumnje da je radnik u alkoholiziranom stanju ili nakon nezgode koja se dogodila na radnom mjestu, rezultat postupka provjeravanja alkoholiziranosti bit će valjan i priznat jedino ako ga je provela za to osposobljena i ovlaštena osoba.

Osim usluga alkotestiranja od strane naše obučene i kvalificirane osobe, također Vam nudimo mogućnost iznajmljivanja samog uređaja tj. alkotestera na Vaše korištenje. U slučaju da već imate obučenu i kvalificiranu osobu za provođenje alkotestiranja, a ne posjedujete sami uređaj, mi smo Vam u mogućnosti dostaviti/uručiti uređaj na Vaš zahtjev.